Història

La documentació antiga fa esment d’un castell de Fornells des del 1049, quan fou cedit pels comtes Ramon Berenguer I i Elisabet a favor d’Hug Guillem i dels seus.

Més endavant, del 1053 al 1071, apareix en poder de la branca dels primers senescals de Barcelona, establerts a Amer, que més endavant es fusionaren amb la família Montcada, a la qual va pertànyer la seva possessió fins a principi del segle XIV.

Retornat a la corona, l’infant Joan el va vendre amb la seva jurisdicció a Francesc de Santcliment el 1328, i, més tard, apareix de nou en poder de la reialesa. L’índex de creixement demogràfic presenta a la vila una línia ascendent continuada, excepte una lleugera inflexió de primers del segle XX, aviat superada.

Aquest creixement demogràfic és atribuïble a la proximitat dels centres industrials de Girona i Cassà de la Selva, amb als quals el municipi de Fornells de la Selva té bona comunicació.

Personatges il·lustres

 • GAUSFRED LLONG (1027)
  – Primer habitant de Fornells del qual se’n té referència

 

 • JOAN MARIA POU I CAMPS (1801 – 1865)
  – Metge. Farmacèutic i escriptor

 

 • IGNASI SAMBOLA I CASANOVAS (1900 – 1986)
  – Metge, alcalde i historiador

 

 • MERCÈ ROURA I DURAN
  – Exercí de mestra a Fornells del 1910 al 1945.

 

 • ENRIC TORRA i PÓRTULAS
  – Pianista i compositor.
  – Fornells de la Selva, 1910
  – Arenys de Mar, 2003.
  – Enric Torra és autor d’onze simfonies, de música per a cobla, d’obres instrumentals per a trio, quartet i quintet, de peces de cant i piano, de suites per a piano i orquestra.